Werk en ouderschap kunnen in de beste tijden een moeilijke evenwichtsoefening zijn. Maar met de komst van de wereldwijde COVID-19-pandemie die ervoor zorgde dat scholen werden gesloten en velen parttime leraren moesten worden, werd een stuk lastiger. Keller-collega's vertellen hoe ze omgingen met het ouderschap tijdens een pandemie.

Keller family with Keller toy truck

Miguel Sanchez Guijarro

HSEQ Manager Iberia-Latam

Woonachtig in Madrid, Spanje

Ik woon met mijn vrouw en drie kinderen: Mercedes, die 13 is, Miriam van 11 en Miguel van 7. Voor ons begon de lockdown op 15 maart zonder dat er iemand naar buiten mocht. Onlangs mochten volwassenen overdag wandelen en kinderen alleen tussen 12.00 en 19.00 uur met één ouder. Zelfs dan is het maar een uur en kunnen we niet verder dan 1 km van het huis af.

Ik bezoek nog steeds sites en de grootste uitdaging is om op afstand in contact te staan met onze mensen daar. Twee of drie dagen per week ga ik naar kantoor (we mogen zo nodig naar het werk) en blijf daar tot 15.00 uur, kom dan naar huis en blijf werken tot 19.00 of 20.00 uur.

Voor de pandemie reisde ik veel;nu kan ik meer tijd doorbrengen met mijn gezin en deel uitmaken van hun dagelijkse routine. We hebben geprobeerd de kinderen zoveel mogelijk tegen de situatie te beschermen - we denken dat dit het beste is voor hun verstand als zoveel van de informatie die van buitenaf komt, niet positief voor hen is. Als ik thuis ben, probeer ik mijn kinderen te helpen met hun thuisonderwijs, maar ik ben er vreselijk slecht in!

Keller employee with his family

Kevin Wikar

Area Manager, Keller Noord-Amerika

Woonachtig in Annapolis, Maryland

Ik woon samen met mijn vrouw Cornelia en onze twee kinderen Gabriela van 17 en Stefan van 14. Onze staat is nu ongeveer een maand lang gesloten, hoewel de laatste tijd de zaken wat losser zijn geworden.

De bouwsector wordt als essentieel beschouwd, dus ik ben drie dagen per week naar kantoor gegaan en de rest vanuit huis. De dagen thuis waren uitdagend.

Mijn vrouw is een thuisblijfmoeder, een voormalig professional in de milieusector en zeer goed opgeleid, dus ze heeft het voortouw genomen bij het schoolwerk van de kinderen. De school van mijn dochter was heel goed voorbereid op online lessen, dus ze heeft de neiging zichzelf op te sluiten. Stefan zit op een middelbare school die erg onvoorbereid was, dus in april dacht hij: hé, de zomervakantie is vroeg begonnen! Daar hebben we snel een einde aan gemaakt.

Ze waren net als iedereen gefrustreerd, maar we ondersteunen ze. Mijn zoon wil uitgaan met zijn vrienden en mijn dochter had onlangs haar schoolbal moeten hebben. Ze begint nu aan de universiteit te denken. We proberen haar te begeleiden om zorgvuldig na te denken over welke onderwerpen en welk carrièrepad ze moet kiezen, omdat veel industrieën nog lang last van de pandemie zullen ondervinden.

Voor Keller zien we nog steeds een grote vraag in openbare en particuliere infrastructurele projecten en het is gezien de situatie erg moeilijk geweest om aan die vraag te voldoen. We nemen alle voorzorgsmaatregelen bij deze bezoeken, maar het is duidelijk een punt van zorg. Maar zoals ik tegen mijn vrienden zeg als ze me vragen waarom ik ga werken, dit zijn essentiële projecten die ervoor zorgen dat onze samenleving blijft functioneren.

Keller employee with her daughter

Lea Cochrane

Marketing Manager, Keller Australië

Woonachtig in Victoria

Ik woon samen met mijn partner Amos en drie kinderen: de 13-jarige Chelsea, Cameron van 9 en Amelia van 5, die in haar eerste jaar van de basisschool zit. We hebben ook drie honden om de boel compleet te maken!

De kinderen zijn dol op ‘iso-life’, zoals we dat hier noemen. Voor hen betekent het knutselen, bordspelavonden, wandelingen en ritten, koken, blokhutten en veel quality time in en om ons huis. Het heeft hun creativiteit echt bevorderd, maar ze missen wel hun vrienden en andere familieleden. We zijn een gemengd gezin, dus een halve week zijn de kinderen er niet en kan ik meer werk verzetten.

We hebben acht weken thuis doorgebracht sinds de lockdown begon en het is een echte emotionele achtbaan geweest. Ik hou van mensen en ga graag naar mijn werk om mijn collega's te zien. Ik heb geworsteld met angst, stress, eenzaamheid en de algemene vraag: wat kan ik doen om vandaag het hoofd te bieden? Ik ben ook geen geboren huismus.  Vóór Covid-19 speelde ons sociale leven zich grotendeels buiten af, volop kamperen en avonturen beleven.

De positieve kant was dat ik de schoolsuccessen van mijn kinderen van dichtbij kon meemaken en dat ik heb bijgedragen aan hun leerproces, wat erg lonend was. Bovendien heeft thuiswerken veel voordelen, zoals geen reistijd naar kantoor of school.

Thuisonderwijs was een uitdaging. We hebben ons huis aangepast zodat we allemaal een plek hebben om te zitten en te werken, maar we bevinden ons in een klein gebied. Bovendien moesten we een reeks online lesmaterialen van drie verschillende scholen installeren en gebruiken, terwijl je probeert te onthouden wie vandaag online lessen heeft, op welk tijdstip en met welk platform!

Amelia leert lezen en schrijven, dus al haar werk wordt ondersteund en vereist ongelooflijk veel geduld. Cameron wordt voor ongeveer 50 procent geholpen en heeft een kwaliteitscontrole nodig, omdat hij misschien had gehoopt weg te komen met een minimale inzet bij zijn schoolwerk. Gelukkig is Chelsea bijna volledig onafhankelijk. Ze is zo'n grote hulp voor me geweest en een inspiratie voor haar jongere broers en zussen.

Gelukkig werk ik voor een geweldig, begripvol bedrijf met geweldige mensen en heb ik als ouder alleen maar attente werkomstandigheden ervaren.

Keller employee with her family

Jessica Church

HR Manager, Keller Noord-Amerika

Woonachtig in Baltimore

Ik woon samen met mijn man Aaron en we hebben twee zoons: Brody van 6,5 en Landon die op 31 mei vier jaar wordt. We gaan een pandemische verjaardag in ons huis houden!

Vanwege de verordening tot thuisblijven, mogen we ons huis alleen verlaten voor lichaamsbeweging en essentiële boodschappen. Sommige dagen verlopen erg goed, mijn man krijgt werk gedaan en de jongens gedragen zich relatief goed. Op andere dagen is het een tranendal met veel gejammer - ze vragen dagelijks wanneer ze weer naar school mogen en hun vrienden kunnen zien.

Mijn man en ik werken fulltime, dus aan het begin van onze week leggen we onze agenda’s naast elkaar. Iedere dag krijgt ieder van ons een halve dag de tijd om ons werk ononderbroken te doen. Het andere deel van de dag bestaat naast het thuiswerken uit het plegen van telefoontjes, behandelen van e-mails, het lesgeven aan de kleuterschool, het bereiden van talloze maaltijden en de kinderen mee naar buiten nemen om te spelen.

Ik heb een paar dingen geleerd, zoals mijn wifi bereikt vier huizen lager, zodat ik mijn laptop naar buiten kan brengen, en mijn kinderen lijken alleen maar te schreeuwen en te schreeuwen op het moment dat ik aan het bellen ben. En ik mis het werken op kantoor met mijn collega's enorm.

Voor Covid-19 zei ik altijd dat er niet genoeg minuten op de dag waren en dat ik tijd mis met mijn jongens. Dus ondanks de uitdagingen heeft de situatie me de tijd gegeven om tijdens deze korte kindertijd bij hen te zijn. Voor een werkende moeder is dit iets waarvan ik nooit had gedacht dat ik dit zou meemaken.

Keller employee with her children

Rosalind Leong

PA to Directors, Keller ASEAN

Woont in Singapore

Ik woon samen met mijn man en twee kinderen: Jayden van elf en Charlotte van negen. In Singapore werkt iedereen, behalve essentiële werknemers, vanuit huis, waarbij één persoon in het gezin naar buiten mag om dingen te kopen.

Als gezin hebben we het goed gedaan tijdens de ‘stroomonderbreker’ - onze beperkingen worden geen lockdown genoemd. We blijven gewoon thuis en gaan eens per week boodschappen doen. De kinderen hebben nu schoolvakantie na bijna een maand thuisonderwijs, wat het gemakkelijker heeft gemaakt. Elke ochtend moesten we tijdens de schooluren inloggen op het online leersysteem, de kinderen helpen met het opzetten van hun videovergaderingen, hen vervolgens helpen met hun vragen, hun antwoorden controleren, werk inleveren, enz.

De grootste uitdaging waren de eindeloze huishoudelijke taken. Met kinderen in de buurt wordt het huis steeds rommelig, dus we zijn constant aan het opruimen. Singapore heeft ook erg warm en vochtig weer, wat betekent dat je dagelijks meerdere keren van kleding moet wisselen, dus de was stapelt zich op! Ik leer ze om af te wassen, maar het is vaak nog steeds vies!

Het combineren van werk en ouderschap was nog niet zo erg. De positieve kant van het verhaal is dat we meer tijd samen doorbrengen. Op de dagen dat ik overdag mijn werk niet kan afmaken, werk ik 's avonds gewoon langer door. Alleen al het feit dat ik na het werk me niet naar huis hoef te haasten om ze op te halen, betekent dat het flexibeler is.